Javnu ustanovu Turistička organizacija Čačka osnovala je Skupština opštine Čačak, 26. decembra 1997. godine. Osnovne delatnosti organizacije su unapređenje i promocija turizma Čačka, podsticanje izgradnje turističke infrastrukture, organizovanje i učešće u turističkim i drugim manifestacijama i skupovima, kao i druge aktivnosti koje su neposredno vezane za turizam.

Uredbom Vlade Republike Srbije, Turistička organizacija Čačka je određena za upravljača zaštićenog područja-predela izuzetnih odlika «Ovčarsko-Kablarska klisura».

Posetiocima Čačka TOČ pruža turističke informacije, organizuje ture razgledanja grada i njegove okoline, plovidbe katamaranima kroz zaštićeno područje-predeo izuzetnih odlika «Ovčarsko-Kablarska klisura», šetnje gradom u pratnji turističkih vodiča i sl.

U cilju što boljeg prezentovanja turističke ponude grada Čačka i njegove okoline, TOČ svoje aktivnosti usmerava na izradu i štampanje propagandnog materijala, prospekata, brošura, plakata, razglednica, snimanje promotivnih filmova i izradu suvenira koje distribuira u samom Čačku ali i na brojnim domaćim i inostranim sajmovima, prezentacijama i drugim skupovima i događajima.

Turistička organizacija Čačka je organizator i suorganizator brojnih turističkih, kulturnih i sportskih manifestacija, od kojih su najposećenije Kupusijada u Mrčajevcima i Sabor frulaša u Prislonici.

Propisi koji regulišu rad ustanove

Javna ustanova „Turistička organizacija Čačka“ posluje u skladu sa odredbama Zakona o turizmu, Zakona o javnim službama, Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, Zakona o radu, Zakona o zaštiti prirode, Statuta i drugih opštih akata ustanove, kao i drugih pozitivnih propisa koji su u domenu poslovanja ustanove.