Ovčar Banja

U srcu Ovčarsko-kablarske klisure, okružena zelenilom prostranih šumskih kompleksa izvire termo-mineralna voda Ovčar Banje. Ovaj skriveni biser prirode nalazi se na 17. kilometru od Čačka na putu ka Zlatiboru, odnosno regiji Zapadna Srbiija (M5). Smeštena je u omanjem morfotektonskom proširenju, na ušću Banjskog potoka u Zapadnu Moravu, na nadmorskoj visini od 278 m.

Pored termo-mineralnih izvora koji se koriste u terapiji, ova banja je jedinstvena u Srbiji jer se nalazi u  predelu  izuzetnih odlika,  okružena rekom, jezerima i nepreglednim zelenilom planina Ovčar(985) i Kablar (885).

Postoje svedočanstva da su vode Ovčar banje korišćene za lečenje  ljudi od rimskog vremena, preko srednjovekovnog i turskog perioda do stvaranja nove srpske države u XIX veku.

Ovčar banja je 29. decembra 2011. godine i zvanično dobila status banje, što je od velikog značaja za dalji razvoj.

Posebnu hidrografsku osoobenost predstavljaju termalne vode u Ovčar Banji (350 – 380C). Voda je homeoterma, slabo sumporovita. Lekovite komponente mineralne vode su makroelementi – kalcijum i natrijum; i mikroelementi – kalijum litijum, stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor.

Gosti banje kojima je potrebna terapija ili preventivni pregled, na usluzi imaju i stručno medicinsko osoblje u okviru Zdravstvenog centra. Voda pogoduje lečenju nekoliko indikovanih oboljenja: reumatskih, degenerativnih promena (spondiloza i artritis), sportskih povreda,  kožnih oboljenja.

Ovde je  na malom prostoru   skoncentrisano deset manastira iz srednjeg veka poznatih kao “Srpska Sveta Gora”. Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure čuvaju duhovno  i umetničko bogatstvo stvarano  vekovima na ovim prostorima. Posetom manastira, gosti Ovčar Banje mogu da se upoznaju  sa istorijom  srpskog naroda, vrednim  kulturno-istorijskom nasleđem  i lepotama manastira Nikolje, Preobraženje i Blagoveštenje koji se nalaze u samoj  banji, ali i u ostalim manastirima   na padinama planina Ovčar i Kablar.

Boravak  u Ovčar Banji može da bude veoma sadržajan, a smeštaj se može obezbediti u nekoliko  privatnih kuća i turističko-ugostiteljskih objekata   koji se nalaze u centru banje. Među njima se svakako izdvaja Wellness centar “Kablar” koji pored  lepih i komfornih soba u ponudi ima i različite wellness sadržaje kao i  bazen sa termo-mineralnom vodom. Restoran “Dom”  na obali reke, ima u ponudi pored gastronomskih specijaliteta i kvalietan smeštaj, ali i lepo uređenu obalu u ambijentu u kome gosti svih uzrasta   mogu da provedu prijatne trenutke.

Pored izvora termo-mineralne vode, priroda je Ovčar Banju podarila rekom i jezerima na čijim oblama uživaju sportisti rekreativci, ali i istinski ljubitelji prirode. Na području Ovčarsko-kablarske klisure nalaze se uređene ribolovne staze, tako da postoje dobri uslovi za bavljenjem sportskim ribolovom. Obeleženim planinarskim stazama, stiže se do manastira u kojima se prolnalazi duhovni mir i uživa u pogledu na prirodu, obrise šumovitih planina, reku Zapadnu Moravu. Možda će ipak najveći utisak na gosta ostaviti nesvakidašnji prizor sa vrha planine Kablar –  meandri reke Zapadne Morave i grad Čačak u daljini.

Turistička organizacija Čačka organizuje izlete do svih ovih atraktivnih mesta. Organizovane grupe i pojedinci, u pratnji turističkih vodiča mogu posetiti manastire, voziti se brodićima rekom Zapadnom Moravom, a za ljubitelji planinskih vrhova  organizuje se i planinarenje   do Ovčara  i Kablara. Za nešto zahtevnije turiste, postoji mogućnost bavljenja i ekstremnim sportovima kao što su na primer paraglajding ili alpinizam.

Tokom letnjih meseci, u Ovčar Banji se organizuju koncerti, predstave, duhovne večeri, likovne kolonije, sportski događaji među kojima su najatraktivniji regata, plivački maraton i velika planinska trka.