Aktivan odmor

Planine Ovčar i Kablar su pogodne za planinarenje i na njima se nalaze obeležene planinarske staze. Različitog su stepena težine i dužine i pružaju zadovoljstvo da se u planinarskim pohodima uživa u pogledu na prelepe predele Ovčarsko-kablarske klisure. Vidikovac na vrhu Kablara ima posebno mesto u sećanju mnogih turista jer se sa vrha ove planine vide meandri Zapadne Morave, obrisi okolnih planina u daljini i grad Čačak. Impresivno deluje reka koja vijuga između okomitih planina i hrli u susret gradu koji živi na njenim obalama.

Uslovi za bavljenje spotskim ribolovom su dobri. Na području Ovčarsko-kablarske klisure nalaze se uređene ribolovne staze. Vode akumulacija na reci su bogate vrstama uklija, deverika, bucov, mrena, skobalj, šaran…

Splavarenje, kao i vožnja čamcem po reci, koja protiče kroz predele kojima dominira zelenilo, su doživljaji u kojima se može uživati u pogledu na planinske pejzaže, manastire, let brojnih vrsta ptica. Šum koji dopire iz prirode, voda i zelenilo mogu biti dovoljan razlog za trenutke odmora i opuštanja.

Mountain bike, kajak i kanu na raspolaganju su ljubiteljima aktivnog odmora u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Alpinizam kao ekstremni vid planinarenja postaje sve zanimljiviji ljubiteljima sportova koji zahtevaju posebne psiho-fizičke pripreme. Planinarsko društvo “Kablar” organizuje časove alpinizma u zimskom i letnjem tečaju posetiocima koji imaju želju da se bave ovim atraktivnim sportom.

Zainteresovani i znatiželjni, koji bi voleli da dožive neverovatan osećaj disanja pod vodom, mogu pohađati kurseve ronjenja u Ovčar Banji.

Pravi izazov i bliski susret sa prirodom mogu doživeti ljubitelji paraglajdinga ukoliko se opredele za boravak na planinama Ovčar i Kablar. Startna pozicija je poletište na vrhu Ovčara, a  onda se uživa u pogledu sa visine na padine planina, komplekse šuma, reku, jezera. To su trenuci za pamćenje i uzbuđenje, osvajanje novih prostora i pomeranje sopstvenih granica.