Izleti

Ovčarsko-kablarska klisura je zanimljivo područje sa brojnim prirodnim atrakcijama i kulturno-istorijskim spomenicima. Pažnju privlače meandri Zapadne Morave, pećine, raznovrsna i bogata flora i fauna, jezera i planine Ovčar i Kablar. Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure koji potiču iz srednjeg veka, vekovima privlače pažnju istraživanja, umetnika, vernika i svih ljubitelja istorijskih i umetničkih vrednosti. Oni su zbog svog dugog trajanja kroz vreme svojevrsna posebnost naše kulturne i umetničke  baštine stvarane vekovima.

Na padinama Ovčara nalaze se Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje, Sv. Trojica, a na  padinama Kablara su Jovanje, Uspenje, Nikolje, Blagoveštenje i Ilinje.

Obeleženim pešačkim stazama, kroz prelepe predele stiže se do manastira u kojima se pronalazi duhovni mir i uživa u pogledu na prirodu, šumovite obrise planina, reku Zapadnu Moravu. Sa vidikovca na vrhu Kablara vide se meandri Zapadne Morave i grad Čačak u daljini. Za mnoge je ovo najlepši  pogled u Srbiji.

Turistička organizacija Čačka organizuje izlete do svih atraktivnih mesta u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Organizovane grupe i pojedinci uz pratnju turističkih vodiča mogu posetiti manastire, uživati u prirodnim atrakcijama, uz šum vode i cvrkut ptica provesti jedan ili više dana u jednoj od najlepših klisura Srbije.