Seoski turizam

Čačanski kraj ima povoljne uslove za razvoj turizma na selu. To su, pre svega, povoljni uslovi očuvane prirode, uz blagu klimu, čist vazduh, bogatu floru i faunu. Ove pogodnosti su naročito izražene na prostoru Ovčarsko-kablarske klisure, na obroncima Ovčara, Jelice, Vujna. Boravak u prirodi turistima pruža mogućnost za šetnje, rekreaciju, za organizovane izlete do obližnjih pećina, izvora, manastira, uz mogućnost lova i ribolova, planinarenja, branja šumskih plodova i lekovitog bilja i drugih aktivnosti u prirodi. Oni turisti koji za to pokažu interesovanje mogu se uključiti u obavljanje poljoprivrednih radova. Tradicija, folklor, izvorna muzika, narodni običaji i druga obeležja seoskog života, turistima se mogu prezentovati preko brojnih turističkih manifestacija i tradicionalnih priredbi.

Sela u okolini Čačka i Dragačeva, posebno su atraktivna, kao tipična planinska sela, gde se u domaćinstvima koja se bave seoskim turizmom može uživati u idiličnim predelima, čistom vazduhu, u zdravoj hrani proizvedenoj na ovom području.

Smeštajne kapacitete imaju domaćinstva u selima Prislonica, Preljina, Dučalovići, Rošci, Donja Trepča, Loznica, Preljina, Mojsinje. Sela na planinama Ovčar, Kablar, Vujan, na povoljnoj nadmorskoj visini sa prirodnom atraktivnošću i subplaninskom klimom, u blizini kulturno-istorijskih spomenika i dve banje, pravi su izbor turista koji vole prirodu i aktivan odmor na selu.

INFORMACIJE:

  • Turistička organizacija Čačka
  • 32 000 Čačak, Trg ustanka 4
  • +381 (0)32 342 360, 343 721
  • www.turizamcacak.org.rs